sunnuntai 13. joulukuuta 2009

Suklainen Guinness-kakku ja muita pikkujouluherkkuja

Olen tänä viikonloppuna päässyt vihdoinkin oikein kunnolla joulutunnelmiin. Perjantaina tuli juhlittua työpaikan joulubileissä ja eilen sitten kutsuin kavereita kylään jouluisiin illanistujaisiin. Hyvistä aikomuksista huolimatta kävi niin, ettei illan menu jälkiruokia ja -juomia lukuunottamatta ollut kovinkaan jouluinen. Mutta mitäs siitä kun kaikilla oli mukavaa ja vatsat tuli (liiankin) täyteen. Pääruoaksi tein ihan peruslasagnen ja siihen kylkeen tomaatti-mozzarellasalaattia sekä Pastanjauhajilta lainattua kurkku-avokadosalaattia. Kuvan onnistuin nappaamaan ainoastaan tomaattisalaatista (ja senkin vain, koska tein tänään toisen satsin), muut antimet katosivat parempiin suihin ennenkuin ehdin edes miettiä valokuvaamista.


Jälkiruoaksi nautimme jo pitkään himoitsemaani Guinness-kakkua. Maistoin kyseistä herkkua ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten jossain täkäläisissä joulumyyjäisissä ja sen jälkeen useampaan otteeseen eri tilanteissa, mutta en ennen eilistä ollut uskaltautunut itse kokeilemaan.

Nyt oli kuitenkin korkea aika yrittää, onhan kyseessä hyvinkin paikallinen herkku (Guinness-panimo sijaitsee ihan kivenheiton päässä kodistani), olkoonkin että alkuperäinen (?) resepti on Irlanninmeren toiselta puolelta Nigellalta. Tästä syystä koen myös jonkinasteiseksi velvollisuudekseni osallistua joulukuun ruokahaasteeseen tällä nimenomaisella reseptillä.

Ohje on omaan, normaalia pienempään, kakkuvuokaani sopiva ja siis noin puolikas Nigellan alkuperäisestä reseptistä.



Suklainen Guinness-kakku

1,25 dl Guinnessia
100g voita
reilu 1dl kaakaojauhetta (tummaa siis)
2 dl sokeria
vajaa 1dl täkäläistä kermaviiliä (Suomessa suosittelen käyttämään ranskankermaa)
1 muna
2tl vaniljauutetta
2 dl vehnäjauhoja
reilu 1 tl ruokasoodaa

Kuorrutukseen:
200g tuorejuustoa (itse käytin Philadelphia lightia)
1 dl kuohukermaa
noin 1dl tomusokeria, tai maun mukaan

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja voitele kakkuvuoka. Mittaa Guinness ja voi pieneen kattilaan ja sekoittele miedolla lämmöllä kunnes voi on sulanut. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe, lisää sokeri ja sekoita tasaiseksi massaksi. Ota pois liedeltä. Sekoita muna, kermaviili ja vaniljauute keskenään kulhossa. Lisää sitten Guinness-voi-seos sekä keskenään sekoitetut jauhot ja ruokasooda. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun kakkuvuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 40-60 minuuttia. Ei haittaa, vaikka kakku ei olisi täysin kypsä, sen on tarkoituskin jäädä hieman kosteaksi.

Kun kakku on täysin jäähtynyt, tee kuorrutus. Itse vaahdotin kerman ensin kevyesti koska kuvittelin näin saavani jotenkin "kevyemmän" kuorrutuksen kuin mitä Nigellan ohjeessa oli. Lisäsin sitten keskenään sekoitetun tuorejuuston ja siivilöidyn tomusokerin kerman joukkoon ja sekoitin seoksen tasaiseksi. Minusta tuo Nigellan ohjeessa oleva 150g tomusokeria kuulostaa täysin yliampuvalta, itselleni 1 dl riitti kevyesti. Levitä kuorrutus sitten kakun päälle tasaiseksi kerrokseksi.

Nauti! :)

Kuusihenkinen seurueemme tuhosi helposti melkein koko kakun yhdellä istumalla, pari palaa sentään jäi seuraavaksi aamuksi aamupalalle. Varsinkin tuo kuorrute teki kauppansa erinomaisesti.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minä jo vähän odotinkin uutta postausta, kun mainitsit jonkun Guinness-kaakun jämien tuhoamisesta :D Kiitti ohjeesta, mielenkiintoinen idea! -Lillukka

Maria kirjoitti...

Hello Kaisa,
The guinness cake was fantastic, I will def try to make it myself..
Nice pics in the blog, I will have to google translate any recipe I want to make :D :D

Krisu kirjoitti...

Mikä herkkukakku! Tämä menee kokeiluun, ehdottomasti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails