tiistai 4. toukokuuta 2010

Superhyvä kanavuoka ja uusi keittokirjalöytö


Tein pari viikkoa sitten ehkä elämäni parhaan löydön mitä keittokirjoihin tulee. Kyseessä on Gourmet Nutrition by Dr. John Berardi. Kyseinen kaveri on varsinkin Kanadassa ja USAssa hyvinkin tunnettu ravitsemusguru, joka on kehittänyt mm. Precision Nutrition -ohjelman. Kyseessä ei ole taas yksi huuhaadieetti, vaan ohjelman perustana on vahva tieteellinen tutkimus, eivätkä sen periaatteet loppujen lopuksi eroa paljonkaan ihan perinteisistä ravitsemussuosituksista (tästä voisi tietysti keskustella ja väitellä enemmänkin, mutta jätän sen nyt toiseen kertaan).

Gourmet Nutrition -kirjan ideana on tarjota uudenlaisia reseptejä, jotka eivät pelkästään maistu hyvälle, vaan ovat myös terveellisiä. Monissa keittokirjoissahan on kyllä herkullisia reseptejä, mutta myös paljon tyydyttyneitä rasvoja, sokereita ja muuta roskaa, jota ilman voisimme paljon paremmin. Ja toisinpäin; ravitsemusoppaat kertovat kyllä miten paljon kaloreita, hiilareita, proteiineja, vitamiineja jne. kenenkin tulisi syödä, mutta eivät juurikaan anna käytännön vinkkejä moisen ruokavalion toteutukseen ja vielä vähemmän vinkkejä siihen, että miten näiden suositusten mukaisesti voisi tehdä jotain, mikä vielä maistuisikin hyvältä. Tämän kirjan resepteistä tykkäävät sekä makunystyrät, kroppa sekä mieli.

Olen kokeillut jo muutamaakin eri reseptiä, mutta toistaiseksi tämä Classy Chicken on ylitse muiden. Melkein heti reseptin luettuani nousi tämä uudeksi lemppariruoakseni, ja viimeistään näin kävi siinä vaiheessa kun ensimmäinen haarukallinen löysi tiensä suuhuni... Kokeilkaa ihmeessä!

Muutin alla olevaan ohjeeseen määrät lukijaystävällisemmiksi eurooppalaisiksi mitoiksi, kirjassa kun käytetään amerikkalaisia mittayksiköitä. Muokkasin myös joitain määriä sen mukaan, mitä itselläni sattui olemaan ja ainakin näin tehtynä tästä tuli aivan tajuttoman hyvää.

Classy Chicken (3-6 hengelle)

1 rkl misotahnaa
2 dl kookosmaitoa
500g kanan rintafileetä paloiteltuna
1 punainen paprika kuutioituna
1 iso sipuli silputtuna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl curryjauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1-2 persikkaa kuutioituna
pieni parsakaali paloiteltuna
2 dl paloiteltua parsaa
3 dl cheddaria raastettuna
öljyä paistamiseen

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita miso ja kookosmaito hyvin keskenään. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää tilkka öljyä. Ruskista kanapalat pannulla, tarvittaessa kahdessa osassa. Kaada kanapalat uunivuokaan. Lisää tilkka öljyä pannulle (jos tarvitsee) ja kuullota siinä paprikaa, sipulia, valkosipulia, curryjauhetta ja juustokuminaa parin minuutin ajan. Kaada pannulla olevat kasvikset, miso-kookosseos, persikkapalat, parsakaali ja parsa uunivuokaan. Sekoita niin, että kaikki ainekset ovat vuoassa tasaisesti. Kuorruta juustoraasteella ja paista 200 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia eli kunnes juusto alkaa ruskettua. Syö!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä vaikutteita oot kirjasta saanut. Mietin, että voiskohan kookosmaidon korvata jollain muulla? En kauheena välitä. Esim soijamaito varmasti käyttäytyy eri tavalla?
-pA

Kaisa kirjoitti...

Hyvä kysymys, en ole oikein perehtynyt soijamaitoon ja sen käyttäytymiseen eri tilanteissa.. :) Varmaan tavallinen maito käy ihan yhtälailla? Kokeilemallahan se selviää. Ei tuo kookosmaito tuolta kyllä läpi juurikaan maistu.

Anonyymi kirjoitti...

Jepulis :D pitänee kokeilla. Käyttäytymistiedettä, heh heh. -pA

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Mistä ostit kirjan? En löytänyt muualta kuin kirjan kotisivuilta, mutta he ottavat postikuluista enemmän kuin koko kirja maksaa...

Kaisa kirjoitti...

Terve Anonyymi :) Totta, postikulut tulevat tuhottoman kalliiksi mutta innostuin niin kovasti että tilasin silti... sieltä kotisivuilta minäkin sen siis tilasin.

Anonyymi kirjoitti...

Olipahan loistava ohje. Laitahhan toinenkin resepti ko. kirjasta, sillä välin kun oma kirja rantautuu Suomeen =)?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails