sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Japanilainen ilta vähillä hiilareilla



Tykkään japanilaisesta ruoasta ihan älyttömästi. Jos pitäisi valita yksi keittiö maailmalta ja selviytyä sen antimilla loppuikänsä, valitsisin ehdottomasti japanilaisen. Intialainen tulisi hyvänä kakkosena, mutta kuitenkin kaukana japanilaisen perässä. Yleensä tyydytän japanilaisen ruoan himoni Yamamorissa ja kotona tuleekin hirmuisen harvoin tehtyä mitään edes japanilaiseen päin viittaavaa. Sushia olen muutaman kerran väsännyt, mutta siihen se on jäänyt.

Tänään päätin kuitenkin yrittää värkätä japanilaisen illallisen. Koska taloutemme toinen puoli on edelleenkin dieetillä (kolmatta päivää jo!), täytyi tämä illallinen toteuttaa vähähiilihydraattisena versiona. Ja koska japanilainen keittiö perustuu hyvin pitkälti erilaisiin riisi- ja nuudeliruokiin, tämä olikin astetta haastavampi tehtävä. Selvisin kuitenkin kunnialla :)

Aloitimme riisittömällä sushilla. Sushihan tarkoittaa viinietikalla maustettua riisiä, joten siinä mielessä tätä tuskin voi hyvällä tahdollakaan kutsua sushiksi, mutta kutsun silti. Näin se käy. Mallia otin vanhasta kunnon Monkeyfoodista.



Riisitön "sushi"

merileväarkkeja
leikkeleitä / kylmäsavulohta / juustoviipaleita
avokadoa / paprikaa / kurkkua ohuina ja pitkinä viipaleina
wasabia
tuorejuustoa (esim. Philadelphiaa)

Ota merileväarkki ja levitä se bambumatolle tai pöydälle kiiltävä puoli alaspäin. Levitä leikkele- tai kylmäsavulohi- tai juustoviipaleita tasaisesti merilevän päälle jättäen pari senttiä yläosasta paljaaksi. (Katso kuvat Monkeyfoodista.) Levitä sitten viivallinen tuorejuustoa pari senttiä arkin alareunasta ja laita sen päälle muutama tippa wasabia. Levitä lopuksi päälle vielä kasvisviipaleita reunasta reunaan. Kääri merileväarkki sitten tiukalle rullalle (bambumattoa apuna käyttäen) alareunasta alkaen. Kun pääset melkein loppuun, kostuta merileväarkin yläreunaa vedellä ja rullaa loppuun. Vesi "liimaa" rullan kiinni. Laita sivuun taittokohta alaspäin ja tee lisää samanlaisia tai erilaisia rullia makusi mukaan. Itse käytin parmakinkkua ja juustoa "riisinä" ja avokadoa ja punaista paprikaa kasviksina. Hyvää tuli, mutta seuraavaksi haluan kyllä kokeilla kylmäsavulohta. Leikkaa rullat lopuksi poikittain parin sentin palasiksi ja tarjoile soijakastikkeen kanssa.

Tein myös misokeittoa. Kuvittelin, että misokeittoon tarvitaan merilevää ja misoa ja that's it. Kuvittelin väärin. Siinä vaiheessa kun kävin kaivelemaan kattilaa kaapista, tuli mieleeni myös katsastaa netistä muutama resepti. Kävi äkkiä ilmi, että misokeittoon tarvitaan jonkinlaista dashilientä. Koska minulla ei ollut aavistustakaan moisesta ainesosasta, korvasin sen ihan pokkana kalaliemellä. Virhe! Tai ei välttämättä, luulen, että se olisi voinut toimiakin jos olisin tajunnut tehdä kalaliemestä puolet miedompaa. Lopullisen keiton maku oli nimittäin hyvä, mutta se oli tajuttoman suolaista. Laitan reseptin tähän sillä tavalla kuin kuvittelen sen onnistuvan, vaikka käyttäisikin dashiliemen sijaan kalalientä.


Misokeitto (2 isoa annosta)

5 dl vettä
0,5 kalaliemikuutio (itse laitoin siis kokonaisen, mikä oli ehdottomasti liikaa)
wakame-merilevää pieneksi pilkottuna
2 rkl misoa
kourallinen katkarapuja

Kiehauta vesi, johon olet lisännyt kalaliemikuution, kattilassa. Lisää merileväpalaset ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Sekoita miso pieneen vesitilkkaan niin, että siitä muodostuu tahna. Kaada misotahna ja katkaravut keiton joukkoon ja kuumenna. Älä kuitenkaan enää keitä.

Lopuksi söimme vielä pienet ribeye-pihvit, joita olin ennen parilapannulla paistamista marinoinut teriyakikastikkeessa. Näistä ei nyt tullut kuvaa, mutta herkullisia olivat yhtäkaikki.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails