Meillä kotona kotona tehtiin aina piimäpiirakkaa. Jossain vaiheessa siitä muodostui jo jonkinlainen vitsi kun tilaisuudesta riippumatta tarjolla oli AINA piimäpiirakkaa. Täytteet vaihtelivat omenan ja mustikoiden välillä, mutta muuten oli kyseessä aina sama piirakka. Aikanaan se kävi sitten jo vähän tökkimään, ei se itse piirakka niinkään (päinvastoin, se hävisi kyllä aina parempiin suihin hyvinkin nopeasti) vaan lähinnä ajatus siitä, että taas on tarjolla piimäpiirakkaa.
Mutta, nyt olen löytänyt tämän mahtavuuden uudestaan. Jos otetaan jonkinlainen vaivannäkö vs. maukkaus -suhde ja vertaillaan sillä eri leivonnaisia, tämä voittaa tuon kisan mennen tullen! Kaikkiaan tämän piirakan valmistumiseen menee noin 30 minuuttia, josta 25 piirakka on uunissa. Aktiivinen työaika on siis noin viisi minuuttia. No, ehkä kymmenen, jos lasketaan ainesten kaapista kaivaminen mukaan. Täytteitä voi vapaasti muunnella mielensä mukaan. Tällä kertaa tein tämän omenoista, koska niitä sattui olemaan jääkaapissa.
Tämä ohje on pyöreään piirakka- tai kakkuvuokaan, mutta yhtä hyvin tämän voi tehdä uunipellillä, jos syöjiä on isompi joukko. Silloin vaan tuplataan määrät.
Piimäpiirakka omenoista
3,5 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
3,5 dl piimää
1 dl voisulaa
2 isoa omenaa
kanelia
sokeria
Sekoita kuivat aineet. Lisää piimä ja voisula ja sekoita tasaiseksi vispilällä tai puulastalla. Kaada voideltuun piirakka- tai kakkuvuokaan. Kuori omenat ja viipaloi ne. Asettele omenaviipaleet taikinan päälle vierekkäin. Ripottele päälle kanelia ja sokeria. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 20-30 minuuttia. Ei haittaa, vaikkei piirakka olisikaan keskeltä täysin kypsä, pehmeähkö taikina on parempaa kuin kuivahtanut :)
Tarjoile kylmänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti