Viime viikolla kirjoitin siitä, miten sain ystävältäni meze-aiheisen reseptinivaskan ja sen innoittamana kokeilin falafelia. Siitä saakka olen ollut erittäinkin innostunut tämän tyyppisistä syötävistä. Aiemmin tällä viikolla testasin lammaskoftaa ja taboulleh-salaattia ja koska tuo testi osui ihan nappiin, päätin tarjota eilen tupaantuliaisiin saapuneille kavereille meze-juttuja. Illan menu näytti tältä:
Hummusta
Tsatsikia
Uunissa paistettua falafelia
Lammaslihapullia
Taboulleh-salaattia
***
Omenapiirakkaa ja vaniljajäätelöä
Mikä ei kuulu joukkoon? :) Omenapiirakka ja jäätelö jälkiruokana ei taida ihan mennä mezen määritelmän piikkiin, mutta herkkua se oli silti. Se oli vähän niinkuin paluu kotiin Lähi-idän makumatkalta, sillä kaikki illan osallistujat olivat skandinaaveja kuten tämä jälkkärikin. Kaikki teki kauppansa mainiosti ja lopulta seurasta ja muutamasta viinilasillisesta hilpeät vieraat kierivät kukin koteihinsa vatsat täpötäysinä.
Reseptit bongasin osittain tästä saamastani reseptivihkosesta, osittain Sorsanpaistajalta ja osittain ihan päästäni. Kuvat ovat surkeita, tiedetään. Pahoitteluni. Täällä uudessa asunnossa on jotenkin ihan mahdotonta saada onnistuneita kuvia, mutta jatkan yrittämistä...
Hummus
1 prk kikherneitä
3-4 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
2-3 rkl tahinia
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
0,5 tl paprikajauhetta
puolikkaan sitruunan mehu
ripaus cayannepippuria
pari rkl vettä tahnan ohentamiseen
Huuhdo ja valuta kikherneet. Soseuta ne sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää muut aineet ja survo tasaiseksi massaksi. Jos tahna on liian paksua, lisää vähän vettä tai oliiviöljyä. Anna maustua jääkaapissa hetken ja tarjoile kylmänä.
Uunifalafel
2 rkl sitruunamehua
0,5 dl korppujauhoja
1 tkl kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 keltuainen
0,5 dl tuoretta silputtua persiljaa
1 tl juustokuminaa
1 tl suolaa
0,5 tl kuivattua korianteria
0,5 tl cayannepippuria
0,5 tl mustapippuria
Laita korppujauhot likoamaan sitruunamehuun. Kaada kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta rouheaksi (sauvasekoitin toimii myös ihan hyvin). Tahnan ei tarvitse olla ihan sileää ja siihen voi ihan hyvin jäädä sattumia. Muotoile palloja tai jonkinmoisia kikkareita ja paista uunissa 200 asteessa joku puoli tuntia. Näistä tuli rehellisesti sanottuna aika kuivia ja luulen, että perinteisesti uppopaistamalla saisi aikaan paljon herkullisempaa jälkeä.
Tsatsiki
2-3 dl kreikkalaista jogurttia
puolikas kurkku
3 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunamehua
1 tl hunajaa
ripaus suolaa
2 rkl hienonnettua tuoretta minttua
Poista kurkusta se höttöisin sisus. Raasta kurkku ja purista ylimääräiset nesteet pois siivilän läpi. Sekoita jogurtti ja kurkku, lisää murskatut valkosipulinkynnet ja muut aineet. Sekoita hyvin ja anna maustua jääkaapissa. Tarjoile kylmänä.
Lammaslihapullat
500g lampaanjauhelihaa
1 dl lehtipersiljaa silputtuna
0,5 dl tuoretta minttua silputtuna
2 rkl raastettua sitruunankuorta
3 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa ja pippuria
Sekoita kaikki aineet ja muotoile massasta lihapullia. Paista uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Taboulleh-salaatti
1,5 dl bulguria
1 dl tuoretta persiljaa silputtuna
0,5 dl tuoretta minttua silputtuna
1 punasipuli hienonnettuna
1 kurkku pieneksi pilkottuna
3 tomaattia kuutioituna
1 sitruunan mehu
3 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria maun mukaan
Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan. Sekoita kaikki aineet ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti