Ostin viime viikonloppuna kolme lanttua. Tai siis ostin kolme "swedea", koska jotenkin kuvittelin sen olevan eri asia kuin "turnip", jonka siis tiestin olevan lanttu. Ajattelin, että enpä ole koskaan kokeillut tuota vihannesta, joten täytyypä korjata tämä aukko sivistyksessä ja kokeilla. Nyt sitten reseptejä googlatessani ymmärsin näiden kahden olevan täsmälleen sama asia. (Ja ei, koska lanttu ei kuulu ihan jokapäiväiseen tai edes jokaviikkoiseen ruokavaliooni, en edes muistanut miltä kyseisen juureksen kuuluisi näyttää.) Doh!
Löysin läjäpäin mielenkiintoisia lanttureseptejä ja kahdesta jäljellä olevasta lantusta aionkin tehdä "lantturanskiksia" uunissa. Tästä ensimmäisestä tein kuitenkin ihan perinteisen kasvissosekeiton.
Lanttu-porkkanakeitto
2 rkl voita tai öljyä
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 lanttu
3 porkkanaa
2 dl valkoviiniä
noin 5 dl kasvislientä
tuoretta persiljaa (tai kuivattua)
muutama rkl pehmeää vuohenjuustoa
Silppua sipulit ja kuullota voissa kattilassa keskilämmöllä kunnes se pehmenee. Lisää silputtu valkosipuli ja kuullota vielä hetki. Pilko lanttu ja porkkanat kuutioiksi ja lisää kattilaan. Koolla ei ole niin väliä, koska keitto menee soseeksi kuitenkin, mutta pienet palat kypsyvät nopeammin. Lisää valkoviini ja anna poreilla viitisen minuuttia. Lisää sitten sen verran kasvislientä, että kasvikset peittyvät ja vähän yli. Keitä noin 30 minuuttia kunnes lantut ja porkkanat ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää persilja ja vuohenjuusto ja sekoita. Helppoa, edullista ja hyvää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti