keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Keittomaailman mullistus


Olen valaistunut. Törmäsin nimittäin ihan sattumalta TV:tä katsoessani kaikkien aikojen keksintöön. Ainakin mitä kasviskeittoihin tulee. Tästä mahtavuudesta saamme kiittää Nigel Slateria. Kyseinen mies on ratkaissut "miten kasviskeiton saa maistumaan joltain" -pulman. Tekisi mieli pitää teitä vielä hetki jännityksessä, mutta en malta. Kikka toimii näin: laita keiton sekaan poreilemaan vanhan juuston kannikka! Meiltä ainakin aina löytyy joku juuston jämä, useimmiten niitä parmesaanin kantoja, joista ei saa enää raastettua mitään mutta ei raaskisi hyvää juustoa heittää poiskaan. No nyt on niillekin jämille keksitty hyötykäyttöä.

Tämän keiton inspiraation lähteenä toimi siis Nigel Slaterin Adaptable bean soup, joskaan lopputulos ei kovin paljoa alkuperäistä reseptiä muistuttanut muuten kuin tuon juustokikan osalta.

Kasviskeitto with a twist

2 rkl rypsi- tai oliiviöljyä
2 pientä sipulia
1 purjosipuli
puolikas kesäkurpitsa
pari porkkanaa
4 tomaattia
1 laakerinlehti
1 purkki kikherneitä
1 dl punaisia linssejä huuhdeltuina
3 rkl tomaattipyreetä
juuston kannikka
kasvislientä tarpeen mukaan, noin 5dl
persiljaa
suolaa ja pippuria
ripaus sokeria

Silppua sipuli ja leikkele purjon varresta renkaita. Kuumenna öljy isossa kattilassa ja lisää sipuli. Kuullota keskilämmöllä kunnes sipuli on pehmeää. Paloittele kesäkurpitsa, porkkanat ja tomaatit kuutioiksi ja lisää sipulin joukkoon. Kääntele hetki ja lisää sitten loput aineet suolaa lukuunottamatta. Kasvislientä kannattaa lisätä aluksi sen verran, että kasvikset peittyvät ja lisätä sitten tarpeen mukaan. Keitto saa olla aika sakeaa. Keittele noin 20 minuuttia eli kunnes porkkanat ja linssit ovat pehmeitä. Maista ja lisää suolaa jos haluat. Ota lopuksi juuston kannikka (jos siitä on jotain jäljellä) ja laakerinlehti keitosta pois. Tarjoile raastetun parmesaanin kanssa.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails