lauantai 2. tammikuuta 2010

Loppuvuoden lomaruokaa

Palasin eilen melkein kahden viikon jouluiselta Suomi-reissulta, jonka aikana keskityin lähinnä syömiseen ja löhöilyyn. Jonkin verran myös ruuan valmistamiseen, mutta lähinnä sen syömiseen. Pahoittelut siis kaikille lukijoille (niille viidelle ;) pienestä bloggaustauosta, mutta täältä pesee nyt taas.


Jouluaattona ja joulupäivänä meillä syötiin hyvin perinteisiä ja hyväksi havaittuja jouluruokia. Tarjolla oli kolmenlaisia laatikoita; imelletty peruna-, porkkana- ja lanttuversiot, kinkkua, kalkkunaa, lohta eri muodoissaan, silliä, mätiä, sienisalaattia, rönttösiä, karjalanpiirakoita ja mitähän vielä? Vaikka normaalisti tykkään kokeilla paljon erilaisia ja uusia ruokia, jouluna on jotenkin mukavaa syödä sitä samaa kuin aina ennenkin. Varsinkin, kun siitä sattuu tykkäämään. If it ain't broken, don't fix it, kuten jotkut viisaat sanovat :) Yksi huono puoli jouluruoissa kyllä on, niistä ei tahdo saata kelvollisia kuvia sitten millään!

Tapaninpäivänä vietimme perinteisen tyttöjen illan vanhojen koulukavereiden kanssa ja askartelimme susheja. Ohjelmassa oli nori-rullien pyörittelyä ihan perustäytteistä; avokadoa, lohta (kylmäsavua tässä tapauksessa), kurkkua ja tuorejuustoa. Oli kyllä herkkua! Ohjetta sushien tekoon kannattaa katsoa vaikkapa Pastanjauhajilta. Helsingin Tokyokanista ostetussa sushi-paketissa oli myös paitsi ohjeet, myös kaikki tarvittavat välineet ja ainekset, joten jos et ole ennen kokeillut, sellainen voisi olla hyvä investointi.

Vuotta 2010 otimme vastaan kaverin kotona isommalla porukalla ja nyyttikestiperiaatteella. Herkkuja oli monenlaisia, mutta valitettavan vähän tuli otettua kuvia. Itse väsäsin tällaiset kana"vartaat" (vartaiden puutteessa kyseessä taitavat olla enemmänkin kanatikut, mutta saman asianhan ne ajavat) Satay-tyyppisen kastikkeen kera.

Kanavartaat ja superhelppo Satay-kastike

kokonaisia broilerin rintafileitä noin 1 per syöjä
öljyä paistamiseen

noin 2 dl maapähkinävoita
2 dl kookosmaitoa
1 limen mehu
suolaa

Leikkele kanat sopivan kokoisiksi tikuiksi (katso kuva). Jos sinulla on vartaita (ja grilli), pujota kanapalat vartaisiin ja kypsennä grillissä. Jos olet sisäkeittiön varassa ja ilman vartaita, paista kanatikut pannulla öljyssä kypsäksi. Voit vähän lisätä suolaa tässä vaiheessa, mutta muita mausteita ei tarvita.

Satay-kastiketta varten mittaa maapähkinävoi ja kookosmaito pieneen kattilaan ja kypsennä keskilämmöllä sekoittaen, kunnes seos on kastikemaista. Lisää halutessasi joko kookosmaitoa ja määpähkinävoita, kunnes koostumus on hyvä. Mausta limen mehulla ja suolalla. Tämä reseptin keksin ihan omasta päästäni ja nyt jälkikäteen kyseistä reseptiä googlailtuani havaitsin, että useimmat ohjeet ovat paljon monimutkaisempia ja mahdollisesti myös herkullisempia, mutta meidän 6-päiseen juhlijajoukkoon kuvassa näkyvä annos ainakin upposi ennätysajassa :)

Lisäksi tarjolla oli ylläolevassa kuvassa näkyvää kana-pastasalaattia, joka oli aivan sairaan hyvää! En itse sitä tehnyt, mutta siihen tuli käsittääkseni ainakin jonkinlaista chili-tomaattipastaa (?), fetaa, hunajamarinoituja broilerinfilesuikaleita, punaista paprikaa, cashew-pähkinöitä sekä jonkinlainen kermaviiliin sekoitettu dippikastike. Suosittelen kokeilemaan!

Saimme myös kokeilla ainakin minulle uudenlaista, ruotsalaista kermavanukasta, jonka tarkempi resepti ei koskaan selvinnyt ja kuvakin jäi ottamatta, mutta hyvät muistot siitäkin jäivät :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Nalissani muistelen taalla uudenvuoden ruokia.. -AK

Kaisa kirjoitti...

Kelpaahan niitä muistella :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails