sunnuntai 29. elokuuta 2010

Aivan taivaallinen lammassapuska

Olen taivaassa. Olen ollut siellä siitä asti kun tämän ruoan aromit pari tuntia sitten alkoivat leijailemaan kämpässä. Ja kun viimein pääsin käsiksi tähän ihanuuteen, kipusin korkeammalle vaan... Lammashan voi joskus olla aika kuivaa, mutta tämä on aivan tajuttoman mehukasta ja täynnä makua. Resepti on Jamielta ja kyllä täytyy taas todeta, että mies tietää mitä tekee! Ihan ylivoimaisesti elämäni paras lammaskokemus ikinä. Upeeta, mahtavaa! Jokohan tämä hehkutus riittää? :)


Seurasin Jamien ohjetta melko orjallisesti, vaikka meidän lampaan jalka oli kyllä puolet pienempi kuin ohjeessa. Trimmasin jalasta myös aika tarkkaan kaiken näkyvän rasvan pois ja tämän helpottamiseksi leikkasin lihat luusta irti niin, että lopulta minulla oli yksi isompi lihapala ja luuklöntti, jossa oli vielä vähän lihaa kiinni. Käytin myös vain kaksi munakoisoa kolmen sijaan ja lehtipersiljan jätin pois, koska meillä ei ollut (eikä kaupassakaan).

Lampaan jalka munakoiso-sipuliseoksessa Jamie Oliverin tapaan

1 x 2kg lampaan jalka
oliiviöljyä
merisuolaa ja mustapippuria
3 munakoisoa
2 punasipulia kuorittuna ja lohkottuna
1 rkl kuivattua oreganoa
tuoreen rosmariinin oksa

Tomaattikastikkeeseen:
2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
iso nippu lehtipersiljaa
oliiviöljyä
2 tölkkiä hyvälaatuisia luumutomaatteja
merisuolaa ja mustapippuria
hyvälaatuista punaviinietikkaa
1 kuivattu chili murskattuna
3 anjovisfilettä

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Leikkaa lampaasta pahimmat rasvakerrokset pois. Hiero lampaan pintaan merisuolaa, mustapippuria ja oliiviöljyä. Laita lammas isoon uunivuokaan ja paahda uunissa 30 minuuttia. Pilko sillä välin munakoison ensin pitkittäin kahtia ja sitten siivuiksi. Sekoita munakoisopalat ja sipulilohkot kulhossa oreganon, oliiviöljyn, merisuolan ja mustapippurin kanssa. Ota lammas uunista 30 minuutin jälkeen ja kaada suurin osa rasvasta pois. Ripottele rosmariinin lehdet lampaan päälle ja levitä munakoisot ja sipulit lampaan ympärille. Laita koko komeus takasin uuniin tunniksi. Sekoittele vihanneksia ja käännä lammaspala noin 20 minuutin välein. Jos setti uhkaa kuivua, lisää tilkka vettä. (Itse käänsin tässä kohtaa lämmön 180 asteeseen, mutta Jamie ei näin kehota tekemään.)

Sillä välin kun lammas ja vihannekset ovat uunissa, tee tomaattikastike. Kuumenna oliiviöljyä pannulla miedolla lämmöllä ja kuullota siinä valkosipulia ja persiljaa pari minuuttia. Lisää luumutomaatit, loraus viinietikkaa, anjovikset, suolaa, pippuria ja chili. Sekoittele ja anna poreilla miedolla lämmöllä vähintään 30 minuuttia. (Varoitus; tässä kohtaa Jamien ohje jatkuu eri tavalla, joten katso tänne, jos haluat tehdä niinkuin Jamie.)

Kun lammas on kypsää ja munakoisot ihan pehmeitä, lisää tomaattikastike uunivuokaan ja kääntele sekaisin. Laita vuoka vielä takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi, jotta tomaattikastikkeen aromit imeytyvät munakoisoihin.

Nauti!! Meillä tätä syötiin ihan tämmöisenään, mutta tähän kyllä kylkeen kävisi joku hyvä leipä, jos sellaisesta pidät.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails