torstai 15. heinäkuuta 2010

Tia Maria juustokakku

Täytin tässä hiljattain vuosia ja sitä juhlistaakseni pyöräytin pari kakkua työkavereideni iloksi.
Kyllä, elämäni on niin köyhää että juhlistin tätä merkkipäivää töiden parissa. Tai no ei, kotona meillä ei vaan oikein tule kakkuja syötyä enkä tällä kertaa ehtinyt kavereitakaan kutsumaan kun seuraavana päivänä kutsui jo Espanjan lämpö :)

Toinen kakuista oli tällainen BBC GoodFoodista (taas vaihteeksi) löytämäni Tia Maria -juustokakku. Oli muuten aivan älyttömän hyvää, ehkä ihan parasta kakkua mitä olen eläessäni syönyt (vaikka seuraavaksi bloggaamani toinen kakku kyllä menee omassa rankingissani tämänkin yli). Helppoakin tämä oli kuin heinän teko (vaikka täytyy tunnustaa, etten ole koskaan heinää "tehnytkään", ha ha).

Muokkasin määriä hieman alkuperäisestä ohjeesta ja lisäksi huomattaisin taas kerran, että täkäläinen (ja brittiläinen) kermaviili eroaa huomattavasti suomalaisesta ja Suomessa käyttäisinkin ehkä ennemmin esim. Creme fraichea.


Tia Maria -juustokakku

Pohja:
85g voita sulatettuna
14 suklaa digestive -keksiä murskattuna

Täyte:
2x200g Philadelphia-tuorejuustoa
1 prk Mascarpone-juustoa
1 dl sokeria tai maun mukaan
4 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljauutetta
2 rkl Tia Maria -likööriä (itse laitoin tuplamäärän)
3 kananmunaa
250g kermaviiliä tai creme fraichea

Päälle:
150g kermaviiliä tai creme fraichea
2 rkl Tia Maria -likööriä
tummaa kaakaojauhetta
(8 Ferrero Rocher -konvehtia koristeeksi)

Kuumenna uuni 180 asteeseen (kiertoilmauuni 160). Vuoraa 25cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Nypi voisula ja keksimurska sekaisin ja lisää tarvittaessa joko voita tai keksejä. Painele keksiseos irtopohjavuoan pohjalle ja paista uunissa 10 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Nosta uunin lämpötilaa 240 asteeseen (kiertoilmauuni 200). Sekoita Philadelphia, Mascarpone ja sokeri hyvin keskenään sähkövatkaimella. Lisää vaniljauute, Tia Maria, vehnäjauhot, kananmunat ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi. Voitele kakkuvuoan sivut voisulalla ja kaada täyte vuokaan. Paista 10 minuuttia ja alenna sitten uunin lämpötila 110 asteeseen (kiertoilmauuni 90). Paista vielä 25 minuuttia. Laita uuni pois päältä, jätä sen ovi raolleen ja anna kakun jäähtyä uunissa 2 tuntia. (Tässä kohtaa oikaisin ja otin kakun uunista pois pöydälle jäähtymään jo 30 minuutin jälkeen eikä se tuntunut lopputulosta ollenkaan huonontavan.)

Sekoita päällyksen kermaviili ja Tia Maria ja levitä kakun päälle. Ripottele lopuksi päälle kaakaojauhetta siivilän läpi. Koristele konvehdeilla. (Minulla ei tietenkään mitään konvehteja ollut, joten tyydyin pelkkään kaakaojauhekoristeluun, kuten kuvasta näkyy.)



2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itsekin harvemmin kakkuja teen, mutta tämä kieltämättä vaikuttaa aika houkuttelevalta :) onko yhtään tiramisun tyyppistä? En oo aiemmin tuota likööriä kokeillut. Aion suositella ohjetta myös enemmän kakkuhulluille pikkusiskoille, ehkä pääsen vähällä ja saan kutsun kahvittelee ;) -pA

Kaisa kirjoitti...

Hmm... kyllä tuo ehkä jollain tavalla Tiramisua muistuttaa, vaikkei nyt kuitenkaan ihan sama asia ole. Paha sanoa kumpi on parempaa :) Suosittelen kyllä kokeilemaan ja pikkusiskon leipojaksi jujuttaminen kuulostaa hyvältä idealta ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails