sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Supermaukas gulassi

Eilisen hyvin juhlitun illan (ja yön) jälkeen kroppa huusi tänään jotain "kunnollista". Mikään salaatti tai muu kevyteväs ei nyt yhtään houkutellut. Aamupäivällä kävimme kulman takana Herbstreetillä brunssilla, jossa vetäisin veggieburgerin, mutta silti sama olo jatkui vielä illallakin. (Oli muuten ihan loistava uusi tuttavuus tuo Herbstreet, sinne menemme takuulla uudestaankin!) Meinasin jo tehdä perusburgereita iltaruoaksi, mutta onnistuin kuitenkin hillitsemään itseni ja nappasin kaupasta mukaani paketillisen naudan palapaistia.

Luottokeittokirjani "Bowl food" tarjosi gulassireseptiä ja sillä mentiin. Tein omia muutoksiani aika vapaalla kädellä, joten en yhtään tiedä, miten oikeaoppinen gulassi tästä loppujen lopuksi tuli, mutta hyvältä se ainakin maistui. Kanssaeläjää lainatakseni "this is my favourite food!". Häntä on kyllä helppo miellyttää, sama kommentti nimittäin toistuu vähintään viikottain...


Gulassi (2-3 hengelle)

100g pekonia ohueksi suikaloituna
1 sipuli silputtuna
2 tomaattia pilkottuna ja kuutioituna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
0,5 tl kuminan siemeniä kevyesti murskattuna
1,5 rkl paprikajauhetta (laitoin 50/50 tavallista ja savustettua)
400g naudan palapaistia
1 laakerinlehti
2 dl kasvislientä
2 rkl tomaattipyreetä
5 pientä perunaa kuutioituna
1 iso porkkana kuutioituna
1 palsternakka kuutioituna
100g vihreitä papuja
2 rkl täkäläistä kermaviiliä, suomessa creme fraichea

Ruskista pekonia paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä pari minuuttia. Lisää sipuli ja kuullota pehmeäksi. Lisää tomaatit ja paista hetki. Sekoita joukkoon valkosipuli, kumina, paprikajauhe, lihapalat, laakerinlehti, kasvisliemi ja tomaattipyre. Kiehauta ja vähennä sitten lämpö pienelle ja anna poreilla kannen alla noin tunnin verran. Jos on kiire, 40 minuuttiakin riittää. Lisää sitten perunat, porkkanat ja palsternakka ja keitä vielä noin 15 minuuttia tai kunnes vihannekset ovat kypsiä. Lisää pavut ja keitä vielä pari minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon kermaviili / creme fraiche.

Tätä ohjetta voi helposti jatkaa useammalle henkilölle lisäämällä joukkoon enemmän lientä ja vihanneksia tai perunoita. Tästä versiosta tulee aika lihaisaa, mikä sopii minulle mainiosti, koska en perunoista niin välitä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oih, vähänkös mukava paikka teillä kulman takana! :) -pikkuA

Kaisa kirjoitti...

Joo, taitaa tulla uusi brunssivakkari tästä :) Herbstreetille aamulla ja Yamamoriin illalla hehe..

Anonyymi kirjoitti...

no mikä ettei ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails