sunnuntai 7. helmikuuta 2010

Taivaalliset tofuburgerit ja parsakaalisalaatti

Heti helmikuun ruokahaasteen huomattuani päätin, että tähän täytyy osallistua. Minua tökkii tofussa vähän se, että melkein jokaisessa ohjeessa tofua käsketään ensin marinoimaan tuntitolkulla ennenkuin pääsee edes varsinaisiin kokkauspuuhiin. Koska minulla ei ole arki-iltaisin aikaa moiseen, enkä useinkaan edellisenä päivänä vielä osaa sanoa, mitä seuraavana päivänä kokkaan, ei tällainen yhtälö yksinkertaisesti toimi. Muuten kyllä tykkään tofusta kovastikin. Innolla siis odotan, minkälaisia uusia reseptejä tämä haaste tuo tullessaan. Ja tämän sunnuntaipäivän missiona minulla oli kantaa oma korteni tähän haastekekoon.

Aloitin aamun muiden ruokablogeja tutkien ja inspiraatiota hakien. Sitten kun suunnilleen ajattelin tietäväni, mitä voisin tehdä, suuntasin kaupungille tarvikkeita hankkimaan. (Ja kuten arvata saattaa, mukaanhan sielä tarttui taas vaikka mitä, mutta tästä lisää ensi viikolla.) Kotiin palattuani surffailin vielä hiukan lisää ja kahlasin vielä omat keittokirjavarastonikin läpi. Harmikseni tosin huomasin, että näissä kirjoissa tofureseptit loistavat näyttävästi poissaolollaan. Note to self: osta kasvisruokiin erikoistunut keittokirja.

Lopulta päädyin tehtailemaan tofuburgereita parsakaalisalaatin kera. Parsakaalisalaattiin sain inspiraation niinkin erikoisesta paikasta kuin meidän työpaikan ruokalasta :) Vaan eipä sillä, kyllä sieltä muistakin ruoista voisi ottaa mallia, sen verran herkullisia pöperöitä ne siellä meille tarjoilevat.

Tofuburgerit onnistuivat kaksijakoisesti - maku oli ihan loistava, mutta koostumus olisi voinut olla parempikin. Nyt näitä oli hieman vaikea saada pannulla paistettaessa pysymään kasassa. Ehkä ensi kerralla laitan vielä vähän korppujauhoja ja kananmunan. Koska maku oli kuitenkin niin älyttömän hyvä (kanssaeläjäni sanoi, että tämä voittaa fajitakset, mikä tarkoittaa sitä, että tämä menee hänen lempiruokarankingissaan sijalle 2, ei paha!), osallistun tällä siis helmikuun tofuaiheiseen ruokahaasteeseen.


Taivaalliset tofuburgerit (2 hengelle)

1 pkt (250g) kiinteää tofua
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 sipuli pieneksi silputtuna
noin 1 cm pala tuoretta punaista chiliä silputtuna
1 porkkana raastettuna
pari kourallista pistaasipähkinöitä rouhittuna
reilusti tuoretta lehtipersiljaa silputtuna
2 rkl mantelijauhetta
1 rkl juustokuminaa
1 tl kurkumaa
loraus soijakastikettta
1 rkl öljyä
+ öljyä paistamiseen

Kastike:
1 dl maustamatonta jogurttia
1 rkl sweet chilli -kastiketta
2 rkl silputtua tuoretta persiljaa

Kuullota sipulia pannulla viitisen minuuttia. Lisää sitten chili ja valkosipuli, kuullota vielä hetki ja ota pois liedeltä. Murenna tofu kulhoon ja lisää kaikki loput ainekset (myös sipulisekoitus pannulta). Sekoita tasaiseksi massaksi ja laita hetkeksi jääkaappiin maustumaan. Muotoile massasta sitten pihvejä ja paista niitä pannulla öljyssä keskilämmöllä molemminpuolin kunnes pinta on kauniisti ruskettunut.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja tarjoile tofuburgerit kastikkeen kanssa. Kaveriksi sopii hienosti tämä parsakaalisalaatti tai ihan keitetty riisi.


Parsakaali-tomaatti-feta-salaatti (3-4 hengelle)

1 keskikokoinen parsakaali
kunnon loraus oliiviöljyä
kunnon loraus soijakastiketta
2 valkosipulinkynttä silputtuna
1 cm pala tuoretta punaista chiliä
200g kirsikkatomaatteja
100g fetaa noin 1cm x 1cm kuutioina
kourallinen cashew-pähkinöitä

Sekoita öljy, soijakastike, valkosipuli ja chili kulhossa. Pilko parsakaali pieniksi paloiksi ja pyörittele öljyseoksessa. Kaada se sitten uunivuokaan cashew-pähkinöiden kanssa ja paista uunissa grillivastusten alla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ota vuoka pois uunista, lisää fetakuutiot joukkoon ja palauta vuoka uuniin vielä 5 minuutiksi. Lisää lopuksi puolittain halkaistut kirsikkatomaatit ja sekoita.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Hyvät on ainekset burgereissa. Toi pistaasi varsinkin oli kiva juju. Maistuiko valmiissa pihveissä? Korppujauho itsessään riittää aika hyvin sitomaan rakennetta. Olen myös käyttänyt gluteenijauhoa samaan ja sekin toimii hyvin.

Kaisa kirjoitti...

Hei Okriina! Kiitos kommentista :) Mielestäni pistaasi ei paljon maistunut valmiissa tuotoksissa, vaan antoi lähinnä kivaa purutuntumaa. Mitäs tuo tuommoinen gluteenijauho on? Kiitoksia vaan vinkistä, kuulostaa mielenkiintoiselta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails