No ei nyt sentään ihan noin nopea, mutta paljon paljon nopeampi kuin mitä vielä pari vuotta sitten kuvittelin kyseisen sapuskan olevan. Entisen kämppikseni (ranskalainen) kundikaveri nimittäin tykkäsi kovasti kokata tätä nimenomaista herkkua kimppakämppämme keittiössä, aina yhtä pitkään ja hartaasti. Kuulemma kunnon chilli con carnen piti antaa hautua ainakin 3 tuntia. (Muistelen tätä pahalla siksi, että tuona aikana kukaan muu ei oikein mahtunut keittiöön.) Hyväähän se oli, mutta en silti koskaan ymmärtänyt, että miksi ihmeessä noin monen tunnin hauduttelu oli tarpeellista.
Bowl food -kirjani innoittamana päätin jokin aika sitten haastaa tyypin haudutteluperiaatteet ja kokeilla, että mitä tulee chilli con carnesta ihan muutaman minuutin hauduttelulla. (Myönnettäköön, että kirjassanikin käsketään hauduttamaan lihoja tunnin verran, mutta sen osan ohjeestahan voi kätevästi ohittaa.)
Ja hah! Maku ei ollut yhtään huonompi kuin tämän ranskiksenkaan tekemänä, mahdollisesti jopa hivenen parempi (mikä voi tietysti johtua siitäkin, että osaan vaan yksinkertaisesti tehdä parempaa ruokaa ;)
Chilli con carne
1 rkl öljyä
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 rkl juustokuminaa eli jeeraa
1,5 tl chilijauhetta
500g jauhelihaa
400g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
2 tl oreganoa
1 tl timjamia
1 lihaliemikuutio
2 dl vettä
1 tl sokeria
1 tölkki punaisia kidneypapuja
juustoraastetta
kermaviiliä tai creme fraichea
Silppua sipuli ja kuullota sitä öljyssä pannulla noin 5 minuuttia. Lisää murskattu tai silputtu valkosipuli, jeera, chilijauhe ja jauheliha ja paista, kunnes jauheliha on ruskistunut. Lisää tomaattipyre ja -murska, timjami, oregano, lihaliemikuutio, sokeri ja vesi. Hauduttele hiljalleen hämmentäen niin kauan kuin maltat. Joku 15 minuuttia riittää jo ihan hyvin. Jos hauduttelet pidempään, kannattaa lisätä vettä vähän enemmän kuin tuo 2 dl. Lisää pavut ja kuumenna vielä.
Tarjoile kermaviilin, juustoraasteen ja riisin tai tortillalettujen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti