sunnuntai 6. joulukuuta 2009

Burgundinpata

Viime lauantaina latasin akkuja kotona neljän seinän sisällä. Pitkähköksi venyneen työviikon jälkeen ei energiaa riittänyt mihinkään sen kummempaan. Päivän ainoat ohjelmanumerot olivat juoksulenkki ja kaupassa käynti. Ja sen jälkeen sitten tietysti ruoanlaitto. Päätin ottaa ilon irti kotona hengailusta ja tehdä jotain, missä menee tosi kauan. Lisäksi kylmä ilma ulkona (ja sitä myötä myös vähän sisällä koska emme vieläkään olleet laittaneet lämmitystä päälle) aiheutti sen, että mieleni teki jotain talvista ja lämmintä.

Mikäs se parempi talvisen lauantai-illan piristäjä kuin Burgundinpata, jonka ohjeen löysin "Bowl food" -kirjastani. Heti kohta tämän jälkeen huomasin, että myös mm. Kulinaarimuruja -blogissa on tehty samaa herkkua aivan hiljattain.


Burgundinpata

1 kg naudan paahtopaistia kuutioituna
vehnäjauhoja + suolaa
2 rkl öljyä
200g pekonia kuutioituna
30g voita
2 sipulia karkeaksi silputtuna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
1 purjosipuli ohuiksi siivuiksi silputtuna
250g tuoreita herkkusieniä (jäi minulta epähuomiossa pois)
2 porkkanaa kuutioituna
3 rkl tomaattipyreetä
500ml punaviiniä
500ml lihalientä
2 tl tuoretta timjamia (kuivattu toimii myös)
2 laakerinlehteä
4 rkl tuoretta persiljaa (voi näköjään jättää poiskin)

Pyörittele lihakuutiot suolalla maustetuissa jauhoissa ja ravistele ylimääräiset jauhot pois. Kuumenna öljy isossa paistinpannussa, lisää pekoni ja paista keskilämmöllä 3-4 minuuttia eli kunnes pekoni on kypsää. (Paistinpannu saa olla todella iso ja lisäksi siinä tulisi olla kansi. Tai sitten voi käyttää isoa kattilaa kuten itse tein.) Poista pannulta ja laita talteen. Lisää lihapalat pienissä erissä ja paista taas pari minuuttia niin, että ne saavat vähän väriä. Ota pois ja laita talteen.

Sulata voi pannulla, lisää sipulit (tavalliset, valko- ja purjosipulit) ja kuullota noin 5 minuuttia. Lisää lihat ja pekonit sipulien joukkoon. Lisää myös loput ainekset persiljaa lukuunottamatta. Sekoita hyvin. Kiehauta. Vähennä sitten lämpöä ja anna kiehua kannen alla hiljalleen tunnin verran. Ota sitten kansi pois ja anna kiehua vielä noin 30 minuuttia kunnes liha on mureaa ja liemi sakeaa. Poista laakerinlehdet ja lisää persilja.

Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunamuussin kanssa. Hyvää ja täyttävää sellaisenaankin.

Ei kommentteja:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails