Olen tänään taas kärsinyt selkäkivusta. Kävelen ympäriinsä kuin mikäkin raihnainen vanhus ja valitan äänekkäästi. Suuret suunnitelmani aktiivisesta päivästä saattoi siis unohtaa heti aamusta. Piti kehitellä suunnitelma B. Koska en ollut pitkään aikaan leiponut, ja koska oli sunnuntai, päätin leipoa. Ensin yritin etsiä "terveellistä, mutta maukasta" reseptiä. No huonolla menestyksellä tietenkin, koska mitä leipomiseen tulee, terveellinen ja maukas harvoin tapaavat samassa reseptissä. Parin tunnin reseptin hakuprosessin jälkeen päädyin Suklaaherkut-kirjasta löytyneeseen "kreemi-brownie"-ohjeeseen. Kyseessä oli siis jonkinlainen brownie, jonka sisään on jemmattu tuorejuustoa.
Kaikkia aineksia ei tietenkään löytynyt kotoa, joten kipaisin nopeasti lähikauppaan hakemaan puuttuvat jutut (kipaisin = linkutin äänekkäästi voihkien ja käytin noin 300 metrin matkaan yli puoli tuntia). Ja koska kreemi-brownie kuulostaa minusta jotenkin typerältä, nimesin tämän herkun uudelleen.
Suklaajuustopalat (puolikas annos)
100g (kevyt)tuorejuustoa
1-2 tippaa vaniljauutetta
125 g hienoa sokeria (itse käytin sattumanvaraisen määrän makeutusjauhetta)
1 muna
50 g voita
1,5 rkl kaakaojauhetta (sitä tummaa siis, tietenkin)
50 g eli noin 0,75 dl siivilöityjä jauhoja (itse käytin osittain vehnäjauhoja ja osittain jauhettua mantelia)
0,5 tl leivinjauhetta
25 g pekaanipähkinämurskaa (tai muuta pähkinämurskaa)
Kuorrutus:
25 g voita
1 rkl maitoa
50 g tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
(pekaanipähkinöitä koristeluun)
Voitele suorakaiteen muotoinen leipävuoka (se sellainen n. 20 cm x 5 cm) leivinpaperilla. Laita uuni päälle 180 asteeseen.
Vatkaa keskenään tuorejuusto, vaniljauute ja vähän sokeria ja nosta toistaiseksi sivuun. Mittaa jauhot, leivinjauhe ja pähkinämurska yhteen pieneen astiaan ja sekoita keskenään. Laita voi ja kaakaojauhe pieneen kasariin, kuumenna sekoittaen miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä hetken. Vatkaa muna ja loppu sokeri noin 10 minuuttia tai kunnes nokareellinen vaahtoa pysyy nostettaessa hetkisen pinnalla. Sekoita kevyesti joukkoon voi-kaakaojauheseos sekä jauhot.
Laita puolet taikinasta vuokaan, levitä tuorejuustoseos päälle ja lopuksi vielä loput taikinasta. Käytännössä itselläni kävi niin, että kaikki taikina meni vuokaan heti aluksi ja sitten tökin tuon tuorejuuston sinne joukkoon ja ihan hyvin toimi näinkin. Paista 180 asteessa noin 20-40 minuuttia. (Eli unohdin katsoa aikaa, mutta käytännössä niin kauan, että kakkuun työnnetty hammastikku tulee puhtaan ulos.) Anna jäähtyä vuoassa.
Tee kuorrutus. Sulata voi maitoon ja sekoita joukkoon tomusokeri ja kaakaojauhe. Levitä kuorrutus kakun päälle ja koristele halutessasi pähkinöillä.
2 kommenttia:
Nam, kuulostaa ja näyttää hyvältä :) Täydellinen sunnuntain suklaaherkku!
Nimenomaan :) Tosin näin jälkiviisaana voisi todeta, että taikinaa kannattaisi ehkä olla kaksinkertainen määrä tuolle tuorejuustomäärälle. Nyt tämä oli meikäläisen makuun himpan verran turhan juustoista.
Lähetä kommentti